De ambtenaar kan door de overheidswerkgever worden ontslagen op zogenaamde ‘andere gronden’. Dit is een restgrond: één van de andere ontslagredenen (zoals ontslag wegens disfunctioneren, ontslag wegens ziekte, ontslag wegens reorganisatie, strafontslag, etc.) waarop u kunt worden ontslagen, is niet van toepassing. In de praktijk gaat het vaak om een verstoorde arbeidsverhouding die in de loop van het dienstverband is ontstaan.
Door allerlei gebeurtenissen is een normale voortzetting van het dienstverband niet meer mogelijk. De ambtenaar ziet dit ook vaak in, en is bereid met de overheidswerkgever te onderhandelen over een ontslagregeling. Er worden afspraken gemaakt over de beëindiging van het dienstverband, waarbij de werkloosheidsuitkering van de ambtenaar wordt gegarandeerd. Een ontslagvergoeding is ook vaak onderdeel van de ontslagregeling.
Als de overheidswerkgever gebruik wil maken van deze ontslaggrond, dan moet de overheidswerkgever bewijzen dat – door allerlei feiten en gebeurtenissen – een blokkade is ontstaan, waardoor een succesvolle samenwerking niet meer mogelijk is. Een verdere voortzetting van het dienstverband kan niet meer van de overheidswerkgever worden verwacht. Als de ambtenaar het hiermee oneens is, moet hij een ontslagprocedure starten bij de rechter. In deze ontslagprocedure zal de rechter de ontslaggronden en onderbouwing controleren en zijn oordeel geven.
Het gaat vaak niet om een enkele gebeurtenis, maar om een reeks van gebeurtenissen waardoor de arbeidsverhouding blijvend verstoord is geraakt. De enige oplossing is een beëindiging van het dienstverband, al dan niet in onderling overleg.
Als partijen het op een akkoord gooien, dan wordt er onderhandeld over een ‘ontslagregeling’ zonder dat de werkloosheidsuitkering van de ambtenaar gevaar loopt. Onderdeel van de ontslagregeling is een ontslagvergoeding. Onze ambtenarenjuristen kunnen de onderhandelingen voor u voeren. Vraag advies ambtenarenjurist
Komt u er samen niet uit, dan kunt u uw ontslag bij de rechter aanvechten. U moet eerst een bezwaarschrift bij ‘het bevoegd gezag’ (de overheidswerkgever) indienen. Vervolgens zal de rechter in de beroepsprocedure beoordelen of de overheidswerkgever een dergelijk ontslag heeft mogen verlenen. Als de rechter van oordeel is dat de overheidswerkgever méér te verwijten valt dan de ambtenaar, dan kent de rechter een ontslagvergoeding aan de ambtenaar toe. Deze is gebaseerd op de CRvB-formule. Meer over de CRvB-formule
Vraag advies aan de gespecialiseerde ambtenarenjuristen van Juristen ArbeidsRecht Nederland. Bel 088 2050 899 of laat uw gegevens achter via direct advies ambtenarenjurist. Het eerste advies is gratis.