Jurist nodig? 0882050899 088 - 20 50 899
Menu

Ontslag wederzijds goedvinden en de ontslagvergoeding

Een ontslag kan worden “geregeld” door middel van het sluiten van een zogeheten beëindigingsovereenkomst. Dat heet ontslag met wederzijds goedvinden. De vraag is welke ontslagvergoeding u ontvangt bij ontslag met wederzijds goedvinden.

 

Ontslagvergoeding bij kantonrechter: hoe is het in de wet geregeld?

Als compensatie voor ontslag wilt u een ontslagvergoeding krijgen van uw werkgever. Als u via de kantonrechter ontslag zou krijgen, heeft u recht op de transitievergoeding. Maar niet als u ernstig verwijtbaar hebt gehandeld, bijvoorbeeld bij fraude of diefstal. Daarnaast kan de kantonrechter een ‘billijke vergoeding’ toekennen, maar dan moet uw werkgever het heel bont hebben gemaakt: ernstig verwijtbaar hebben gehandeld. Voor de billijke vergoeding bestaat geen vaste formule, deze wordt individueel bepaald.

 

Ontslag met wederzijds goedvinden: er is niets in de wet geregeld

Bij ontslag met wederzijds goedvinden bepaalt niet de kantonrechter de ontslagvergoeding, maar is de ontslagvergoeding het resultaat van onderhandelingen. De vraag is welke norm wordt gebruikt. De transitievergoeding is eenduidig, echter laag. Dit kan als minimum worden gezien. Over de billijke vergoeding is het lastig onderhandelen want de wet zegt niet hoe je de billijke vergoeding moet berekenen.

 

De kantonrechtersformule: het beste alternatief

Het is voor u beter met uw werkgever te onderhandelen over een ontslagvergoeding op basis van de kantonrechtersformule. Immers, deze is hoger dan de transitievergoeding. Niet iedere werkgever zal hierin meegaan, dus is de uitkomst ook afhankelijk van uw onderhandelingspositie en vaardigheden.

 

Kantonrechtersformule

De kantonrechtersformule luidt als volgt: A x B x C = ontslagvergoeding

A = Aantal gewogen dienstjaren (gewogen betekent dat oudere werknemers een hogere vergoeding ontvangen)

B = Bruto maandloon

C = Correctiefactor: dit is de onderhandelingsfactor

 

Bereken verschil kantonrechtersformule en transitievergoeding

 

Dreigt ontslag voor u?

Bent u in onderhandeling met uw werkgever over ontslag? Laat onze gespecialiseerde ontslagjuristen de onderhandelingen voor u voeren voor de hoogst mogelijke ontslagvergoeding. Bel 088 20 50 899 en spreek direct een arbeidsjurist. Het eerste advies is gratis. U kunt ook mailen naar info@transitievergoeding.nl

Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.

Doe de check

Ook voor u? Onze juristen beoordelen direct of u recht heeft op een hogere vergoeding.

Klik hier

Bestel het gratis boekje 'Transitievergoeding'.Deze gratis uitgave bevat alle informatie over de vaststellingsovereenkomst en ontslag 2024.

Gratis aanvragen

Mail onze juristen en krijg direct antwoord op uw vragen over ontslag.

Mail uw vraag