Na 2 jaar ziekte kan de werkgever aan het UWV Werkbedrijf toestemming vragen de arbeidsovereenkomst op te zeggen. Dit heet ook wel het aanvragen van een ontslagvergunning (ontslagvergunningsroute).
Naast de termijn van minimaal 2 jaren ziekteverzuim, moet aannemelijk zijn dat binnen 26 weken (geteld vanaf 2 jaren ziekteverzuim) GEEN herstel van u zal optreden, en dat binnen deze periode het werk niet in aangepaste vorm kan worden verricht. Dit moet blijken uit de stukken van de arbodienst en het UWV.
Als dit blijkt én de werkgever aan alle verplichtingen heeft voldaan, dan zal UWV een ontslagvergunning afgeven en bent u ontslagen. U heeft recht op een transitievergoeding van de werkgever.
Als de ziekte verband houdt met de situatie bij de werkgever, en u zou wel kunnen werken bij een andere werkgever, dan is er sprake van situatieve ziekte. Bijvoorbeeld een langlopend conflict met de leidinggevende. De arbeidsovereenkomst kan dan óók eindigen via het ondertekenen van een vaststellingsovereenkomst. Dit betekent dat partijen afspraken maken over het ontslag.
Een praktische oplossing zonder te wachten op een kostbare en tijdrovende ontslagprocedure via UWV. Vaak vindt ontslag via een vaststellingsovereenkomst plaats als de ziektetermijn nog binnen de 2 jaar valt.
Afspraken worden gemaakt over: de ontslagdatum, de hoogte van de ontslag- of transitievergoeding, de uitkering in geld van de vakantiedagen, vakantiegeld, een budget voor (om)scholing en begeleiding naar ander werk (outplacement), positief getuigschrift en de vergoeding van juridische kosten.
Als de vaststellingsovereenkomst juridisch klopt (“WW-proof”), loopt de WW-uitkering geen gevaar. Het is daarom van belang dat u de vaststellingsovereenkomst door een gespecialiseerd arbeidsjurist laat controleren.
Het voordeel van het sluiten van een vaststellingsovereenkomst is dat het voor zowel de werkgever als de werknemer zekerheid geeft in een onzekere situatie: beide partijen weten hoe en wanneer de arbeidsovereenkomst zal eindigen, en onder welke voorwaarden. Ook geeft het rust.
Verder is het niet meer nodig een ontslagprocedure te volgen. Dit bespaart tijd, stress en juridische kosten.
Let op: Akkoord gaan met een vaststellingsovereenkomst is ALLEEN verstandig bij situatieve ziekte. Bij een “normale” ziekte moet u nooit akkoord gaan met een vaststellingsovereenkomst.
Meer over ziekte ontslag.
Bent u ziek en heeft u een vaststellingsovereenkomst ontvangen? Laat onze jurist uw ontslagregeling en vaststellingsovereenkomst GRATIS controleren. Vul uw gegevens in én upload uw vaststellingsovereenkomst, dan doen we de gratis controle en neemt onze jurist contact met u op.
Heeft u nog vragen of wilt u liever een arbeidsjurist spreken voordat u de documenten upload en verstuurt, bel 088 20 50 899 of mail naar info@transitievergoeding.nl.
“J.A.R. neemt de grootste zorgen weg. In 3 woorden: Gedegen, juridisch sterk, geduldig. De grootste zorgen worden veelal weggenomen in een periode waarin je veel aan je hoofd hebt, met dank aan Jurist Bas Wielink, topper is het!” |
||
“Jurist Marc van Snippenburg heeft mij uitstekend geholpen, door middel van zijn sterke woorden heb ik uiteindelijk gelijk gekregen, dus ik ben zeer tevreden over het resultaat en de fijne samenwerking. Zonder zijn hulp was dit niet gelukt, dus daarvoor wil ik Marc van Snippenburg erg bedanken!” | ||
“Prima! Ik werd direct teruggebeld, goede communicatie, snelle actie. Prima beoordeling en raad het iedereen aan die in zo'n situatie zit. Je kunt alles loslaten en aan de juristen overdragen” |
Als u bij ziekte ontslag krijgt via een vaststellingsovereenkomst is het belangrijk dat u uw recht op WW behoudt. Lees verder op vaststellingsovereenkomst recht op WW-uitkering.
Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.
Ook voor u? Onze juristen beoordelen direct of u recht heeft op een hogere vergoeding.
Mail onze juristen en krijg direct antwoord op uw vragen over ontslag.