Jurist nodig? 0882050899 088 - 20 50 899
Menu

Vaststellingsovereenkomst bij ziekte 2025

Tijdens de eerste 2 jaar ziekte mag uw werkgever u NIET ontslaan. U heeft ontslagbescherming. Zowel u als uw werkgever hebben de plicht om mee te werken aan terugkeer op de werkvloer. Dit heet re-integratie. Gedurende die 2 jaar blijft u uw salaris ontvangen. Wel kan het zijn dat het salaris na het eerste jaar lager wordt (70% van uw normale loon). Na 2 jaar ziekte mag uw werkgever u ontslaan, mits hij toestemming krijgt van UWV.

 

Na 2 jaar ziekte moet werkgever ontslag aanvragen bij UWV

UWV beoordeelt de ontslagaanvraag. Uw werkgever (en ook uzelf) moeten actief gewerkt hebben aan re-integratie naar de werkvloer. In het eerste ziektejaar naar de eigen werkplek, in het tweede ziektejaar ook naar andere werkgevers. Ook moet de verwachting zijn dat u niet binnen 26 weken hersteld zult zijn. Is aan deze voorwaarden voldaan, dan krijgt uw werkgever toestemming om u te ontslaan. U heeft recht op een transitievergoeding (van uw werkgever) en een WIA-uitkering (van UWV).   

 

U krijgt tijdens eerste 2 jaar een vaststellingsovereenkomst “aangeboden”. Wat nu?

Soms doen werkgevers aan zieke werknemers een aanbod om het ontslag onderling te regelen. Dat gebeurt dan ergens tijdens de eerste 2 ziekte jaren. Dit heet ontslag met wederzijds goedvinden. Uw werkgever biedt een ontslagvergoeding aan in de hoop u over te halen. Uw werkgever heeft er namelijk belang bij om het ontslag direct te regelen, zodat u niet nog 2 jaar in dienst bent. Hij bevestigt dit in een vaststellingsovereenkomst. In “normale” situaties komt ontslag op deze manier vaak voor. Echter, het meewerken aan een vaststellingsovereenkomst tijdens ziekte kent (financiële) risico’s. U kunt namelijk uw salaris kwijtraken. U moet dus precies weten wat u doet. Of het verstandig is, hangt helemaal af van uw situatie. Bijvoorbeeld: bij een verslechterde arbeidsrelatie kunt u meewerken aan een vaststellingsovereenkomst. Echter, als u nog lang verwacht ziek te zijn, is het zeer onverstandig om mee te werken aan een vaststellingsovereenkomst.

Meer over vaststellingsovereenkomst

 

Tijdens ziekte kan arbeidsrelatie verslechteren

Vaak zien we dat tijdens ziekte de spanningen en emoties tussen werkgever en werknemer oplopen. Dit kan leiden tot een verstoorde relatie. Het beste is om te proberen de relatie te herstellen. Soms lukt dat niet en is samenwerken niet meer mogelijk. De oplossing kan zijn om in onderling overleg uit elkaar te gaan via een vaststellingsovereenkomst. U moet hier pas aan meewerken als u voldoende hersteld bent om elders te gaan werken. Of in ieder geval in staat bent om elders te werken. Anders krijgt u geen WW-uitkering. Als u nog niet beter bent, is het onverstandig een vaststellingsovereenkomst te tekenen.

 

Nog niet hersteld: dan géén WW-uitkering

Als u meewerkt aan een vaststellingsovereenkomst terwijl u nog ziek bent, dan wordt u ontslagen. Daarmee verliest u uw salaris. Als u namelijk NIET zou meewerken, zou u 2 jaar lang salaris ontvangen. Als u ziek bent, dan heeft uw werkgever immers de plicht om uw loon 2 jaar lang door te betalen. UWV zal uw WW-uitkering weigeren, omdat het niet noodzakelijk was om uw salaris op te geven. U bent verwijtbaar werkloos en dan heeft u geen recht op een WW-uitkering. Of anders gezegd: u bent ziek en dus niet beschikbaar om te werken. Dat is een voorwaarde voor het recht op een WW-uitkering.

 

Vaststellingsovereenkomst pas tekenen als u beter bent

Wij adviseren om nooit een vaststellingsovereenkomst te tekenen als u verwacht dat u nog lang ziek bent. U moet hersteld zijn, uiterlijk op uw laatste werkdag. Dit moet letterlijk in de vaststellingsovereenkomst staan. Maar dan moet u natuurlijk ook in werkelijkheid beter zijn.

 

Arbeidsconflict veroorzaakt ziekte

Arbeidsconflict en ziekte kan een grijs gebied zijn. Wat is de oorzaak en wat is het gevolg. Soms komt het voor dat het arbeidsconflict de ziekte veroorzaakt. U wordt letterlijk ziek door het arbeidsconflict. In dat geval bent u niet in staat bij uw EIGEN werkgever te werken, maar wél bij een ANDERE werkgever. Dit moet blijken uit de rapportage van de bedrijfsarts.

 

Bij ziekte door arbeidsconflict is de vaststellingsovereenkomst een goede optie

Bij ziekte als gevolg van een arbeidsconflict kunt u ontslag met wederzijds goedvinden afspreken. Daarmee lost u het arbeidsconflict op. De afspraken (o.a. ontslagvergoeding) worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Het is raadzaam een jurist in te schakelen. De jurist zorgt dat u recht krijgt op een WW-uitkering en onderhandelt over de ontslagvergoeding. In de vaststellingsovereenkomst moet staan dat u hersteld bent van uw ziekte. Dit heet hersteld uit dienst treden. Daarmee bent u na ontslag beschikbaar voor de arbeidsmarkt en ontvangt u een WW-uitkering.

 

Vaststellingsovereenkomst NA 2 jaar ziekte

Na 2 jaar ziekte kan uw werkgever een ontslagvergunning aanvragen bij UWV. Dat is de formele ontslagroute. Ook dan is er het alternatief van de vaststellingsovereenkomst. Dit voorkomt de ontslagprocedure bij UWV, die complex en tijdrovend is. Uw werkgever en ook uzelf hebben hier voordeel van. Een extra voordeel voor u is dat u invloed heeft op de voorwaarden waaronder het ontslag geregeld wordt. Denk aan een extra opzegtermijn, een hogere vergoeding of vakantiedagen uitbetaald krijgen.

Laat -niet gebruikte- vakantiedagen uitbetalen

Zieke werknemers hebben vaak veel opgebouwde vakantiedagen die nog niet “genoten zijn”. In de vaststellingsovereenkomst moet staan dat deze apart worden uitbetaald. U moet ook vakantiegeld ontvangen over deze vakantiedagen.

 

Bent u ziek en krijgt u een vaststellingsovereenkomst?

Onderteken niet voordat onze jurist uw vaststellingsovereenkomst gecontroleerd heeft. Neem vrijblijvend contact op met de juristen van Juristen ArbeidsRecht Nederland. Wij adviseren u over de te nemen stappen. Het advies is gratis. Bel 088 20 50 899 of vul onderstaand formulier in.

 

Heeft u nog vragen of wilt u liever een arbeidsjurist spreken voordat u de documenten upload en verstuurt, bel 088 20 50 899 of mail naar info@transitievergoeding.nl.

 

Beoordelingen en ervaringen van onze klanten

  “Ben bijgestaan door een bekwaam persoon met verstand van zaken. Ik ben zeer goed bijgestaan door jurist Marc van Snippenburg, neemt al je zorgen over en heeft een luisterend oor, niks is teveel, zonder hem was het niet gekomen tot resultaat dat nu is behaald”
  “Zeer vakkundige en snelle dienstverlening. Ik ben zeer tevreden met de serviceverlening van Juristen ArbeidsRecht Nederland. Zij hebben mij uitstekend geholpen, zowel de intake als de opvolgende contacten zijn uitstekend verlopen. Ik ben onder de indruk van de kundigheid van de medewerkers. De vaststellingsovereenkomst was niet correct. Dankzij de hulp van de juristen heb ik dat weten te corrigeren en verbeteren”
  “Professioneel en snel! Ik ben buitengewoon tevreden over Bas Wielink van Juristen ArbeidsRecht Nederland. Bas is supersnel en heeft gezorgd voor de juiste inhoudelijke aanscherping op mijn concept vaststellingsovereenkomst”

Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.

Doe de check

Ook voor u? Onze juristen beoordelen direct of u recht heeft op een hogere vergoeding.

Klik hier

Bestel het gratis boekje 'Transitievergoeding'.Deze gratis uitgave bevat alle informatie over de vaststellingsovereenkomst en ontslag 2025.

Gratis aanvragen

Mail onze juristen en krijg direct antwoord op uw vragen over ontslag.

Mail uw vraag