Tijdens de opzegtermijn is de arbeidsovereenkomst nog steeds van kracht en ontvangt u ook salaris, worden vakantiedagen opgebouwd, etc. U moet uw werkzaamheden blijven verrichten, tenzij u wordt vrijgesteld van werk. De opzegtermijn is de periode vanaf de datum waarop het ontslag "wordt overeengekomen" en de werkelijke ontslagdatum. De meeste ontslagen worden geregeld via wederzijds goedvinden. Bij ontslag met wederzijds goedvinden worden de ontslagafspraken beschreven in een vaststellingsovereenkomst. Ook de opzegtermijn moet worden vastgelegd in de vaststellingsovereenkomst.
De opzegtermijn is erg belangrijk voor de aansluiting op de WW-uitkering. UWV (uitvoerder van de WW-uitkering) hanteert de wettelijke opzegtermijn. Pas na afloop van de wettelijke opzegtermijn heeft u recht op een WW-uitkering. Hoe langer uw dienstverband, hoe langer de wettelijke opzegtermijn:
Als in de vaststellingsovereenkomst een andere (lees: kortere) opzegtermijn wordt gehanteerd dan de wettelijke, dan start de WW-uitkering niet direct na de ontslagdatum. U heeft dan een periode geen inkomen. De opzegtermijn is dus een belangrijk onderdeel in de vaststellingsovereenkomst. Meer informatie over vaststellingsovereenkomst en recht op WW.
Voorbeeld: Anton werkt 20 jaar bij zijn werkgever en krijgt ontslag via een vaststellingsovereenkomst. Ontslagdatum 1 juni. In de vaststellingsovereenkomst staat dat Anton tot 31 mei salaris ontvangt. De wettelijke opzegtermijn bij een dienstverband van 20 jaar is 4 maanden. Anton en zijn werkgever ondertekenen op 25 februari de vaststellingsovereenkomst. De arbeidsovereenkomst moet worden opgezegd tegen het einde van de maand. Dit betekent dat de opzegtermijn van 4 maanden per 1 maart aanvangt en eindigt op 1 juli. Op 20 mei krijgt Anton van UWV te horen dat zijn WW pas ingaat op 1 juli en niet op 1 juni. Anton heeft geen inkomen en ook geen WW in de maand juni. In de vaststellingsovereenkomst is een te korte opzegtermijn gehanteerd. Anton en zijn werkgever hadden 1 juli als ontslagdatum moeten hanteren.
Ander belangrijk punt is of u met uw werkgever afspreekt dat u door blijft werken tot ontslagdatum of dat u vrijgesteld wordt van werk. Door vrijgesteld te worden van werk, hoeft u geen werkzaamheden meer te verrichten, maar ontvangt u wel salaris tot de einddatum. Het biedt u bijvoorbeeld de kans om op zoek te gaan naar ander werk, terwijl het salaris doorgaat. Niet elke werkgever wilt meewerken aan vrijstelling van werk, dus dit kan een onderhandelpunt zijn bij de vaststellingsovereenkomst.
De letterlijke formulering is : “Werknemer wordt vanaf datum volledig vrijgesteld van werkzaamheden en de verplichting op het werk te verschijnen.” Vaak ontvangt u tijdens de periode van vrijstelling geen onkosten- en reiskostenvergoedingen.
Vrijstelling kan ook deels worden afgesproken. Bijvoorbeeld: Werkgever en werknemer sluiten een vaststellingsovereenkomst met 2 maanden opzegtermijn. Werknemer is in de eerste maand 50 % vrijgesteld en in de tweede maand 100 % vrijgesteld van werk. Vervolgens blijkt bij de afrekening dat de werkgever de verlofuren niet uitbetaalt. De reden: werkgever vindt dat de werknemer in de eerste maand te weinig dagen heeft gewerkt. Hetgeen werkgever doet is wettelijk onjuist. Werkgever mag deze uren NIET in mindering brengen op de verlofuren, ook al zou werknemer inderdaad minder dan 50 % gewerkt hebben. De werkgever moet de verlofdagen alsnog betalen.
De juiste opzegtermijn in de vaststellingsovereenkomst is belangrijk. Andere belangrijke onderdelen in de vaststellingsovereenkomst zijn: hoogte ontslagvergoeding, vrijgesteld worden van werk, vergoeding voor juridische kosten, etc. Wilt u weten welke onderdelen opgenomen moeten worden in een vaststellingsovereenkomst? Lees wat moet minimaal in een vaststellingsovereenkomst staan.
Wilt u weten of in uw vaststellingsovereenkomst de correcte opzegtermijn is opgenomen? Wilt u vrijgesteld worden van werk tijdens de opzegtermijn? Laat onze arbeidsjuristen uw vaststellingsovereenkomst nakijken:
Heeft u nog vragen of wilt u liever een arbeidsjurist spreken voordat u de documenten upload en verstuurt, bel 088 20 50 899 of mail naar info@transitievergoeding.nl.
![]() |
“Fijne ervaring, VSO onderhandelingen waren vlot en soepel verlopen, dankzij Sven de Brouwer. Ik heb alleen maar lof voor de hulp die ik heb gekregen” |
![]() |
“De stress en het gedoe werd mij uit handen genomen, en met de expertise van Juristen ArbeidsRecht Nederland heb ik een beter aanbod gekregen dan toen ik zelf de onderhandelingen moest doen” |
“Na de eerste intake door een uiterst vriendelijke dame die mij volledig op mijn gemak stelde, ben ik gekoppeld aan jurist Bas Wielink. De eerste paniek en het gevoel van onrecht dat bij mij leefde werd meteen volledig weggenomen door Bas” |
|
![]() |
“Ik heb zeer goede professioneel juridisch advies gekregen van Tara. Tara stond staat klaar om mijn juridische vragen te beantwoorden, te adviseren en snel te handelen” |
![]() |
“Ik ben erg tevreden en dankbaar voor het advies en snel handelen van jurist Tamkin” |
Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.
Ook voor u? Onze juristen beoordelen direct of u recht heeft op een hogere vergoeding.
Mail onze juristen en krijg direct antwoord op uw vragen over ontslag.