Jurist nodig? 0882050899 088 - 20 50 899
Menu

Vaststellingsovereenkomst: transitievergoeding of ontslagvergoeding

Het is in uw belang om een ontslagvergoeding of transitievergoeding af te spreken in een vaststellingsovereenkomst. Uw werkgever is volgens de wet niet verplicht om een transitievergoeding te betalen. De hoogte van de ontslagvergoeding is de uitkomst van onderhandelingen tussen u en uw werkgever. Bij de andere ontslagroutes (UWV, kantonrechter) moet de werkgever wel verplicht een transitievergoeding betalen. De ontslagvergoeding is het belangrijkste onderdeel van de onderhandelingen.

 

Minimaal de transitievergoeding, meestal hogere ontslagvergoeding

U hoeft niet mee te werken aan een vaststellingsovereenkomst. Uw werkgever zal u willen overtuigen. Dat doet hij door een ontslagvergoeding aan te bieden. Meestal minimaal de transitievergoeding. Daar heeft u immers recht op als u ontslag krijgt via UWV of kantonrechter. De transitievergoeding is dus het minimum bij een vaststellingsovereenkomst. De onderhandelingen bepalen de uiteindelijke ontslagvergoeding.

  

Transitievergoeding: 1/3 maand per gewerkt jaar

De ontslagvergoeding kan berekend worden volgens de transitievergoeding, de transitievergoeding “oud” (vóór 2020) óf de kantonrechtersformule. De transitievergoeding is 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar.

De transitievergoeding “oud” is hoger:

  • ½ maand per gewerkt jaar NA 10 dienstjaren
  • 1 maand per gewerkt jaar voor 50-plussers NA 10 dienstjaren

De kantonrechtersformule is nog hoger, maar deze wordt in de praktijk nog maar weinig gebruikt.

 

Transitievergoeding 2025 berekenen in VSO

Afgelopen 30 dagen: 14811 berekeningen.

 

Naast de ontslagvergoeding bevat de vaststellingsovereenkomst:

  • Ontslagdatum
  • Vrijstelling van werkzaamheden (terwijl salaris doorloopt)
  • Budget voor juridische bijstand
  • Budget voor outplacement en voor financieel advies
  • Geheimhoudingsbeding
  • Getuigschrift
  • Concurrentiebeding
  • Relatiebeding
  • Eindafrekening

 

Wilt u een zo hoog mogelijke ontslagvergoeding in vaststellingsovereenkomst laten uitonderhandelen?

Wilt u laten controleren of de ontslagvergoeding in uw vaststellingsovereenkomst hoog genoeg is en al uw rechten zijn gewaarborgd?

 

 

  "Ik ben ontzettend goed geholpen door jurist Tamkin Neshat. Zij hielp mij bij het onderhandelen van een VSO en heeft er meer uitgehaald dan mij geboden werd. Zij was altijd snel te bereiken en kon mij duidelijk uitleggen hoe het er voor stond. Ik ben erg dankbaar voor deze hulp."
    "In samenspraak met de jurist hebben we een tegenvoorstel bij de werkgever neergelegd wat geheel in samenspraak met mij is opgemaakt en dus naar mijn wens was. Ik ken tenslotte de werkgever het beste en weet m.i. wat wel/niet haalbaar is. In korte tijd zijn we met de werkgever tot overeenstemming gekomen. Juristen Arbeidsrecht Nederland zijn betrokken en kundige juristen die ik van harte kan aanbevelen."
    "Na een lastige periode besloten om de hulp in te schakelen van jurist Sven de Brouwer. Wat heeft hij een fantastisch werk geleverd. Hij heeft al mijn zorgen overgenomen en geregeld dat ik kreeg waar ik recht op had.”

  

Heeft u nog vragen of wilt u liever een arbeidsjurist spreken voordat u de documenten upload en verstuurt, bel 088 20 50 899 of mail naar info@transitievergoeding.nl.

Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.

Doe de check

Ook voor u? Onze juristen beoordelen direct of u recht heeft op een hogere vergoeding.

Klik hier

Bestel het gratis boekje 'Transitievergoeding'.Deze gratis uitgave bevat alle informatie over de vaststellingsovereenkomst en ontslag 2025.

Gratis aanvragen

Mail onze juristen en krijg direct antwoord op uw vragen over ontslag.

Mail uw vraag