U heeft recht op een transitievergoeding bij ontslag via UWV of de kantonrechter of na afloop van een tijdelijk dienstverband (bijvoorbeeld jaarcontract). In die situaties is de transitievergoeding wettelijk verplicht. Uw werkgever betaalt de transitievergoeding aan u uit.
Naast ontslag via UWV of kantonrechter, kunt u ontslagen worden via een vaststellingsovereenkomst. In een vaststellingsovereenkomst (=ontslag in onderling overleg), kunt u met uw werkgever een transitievergoeding afspreken. Dat hoeft niet. Bij ontslag via een vaststellingsovereenkomst onderhandelt u met uw werkgever over de hoogte van de ontslagvergoeding. Dat KAN de transitievergoeding zijn, echter de vergoeding MAG ook hoger of lager dan de transitievergoeding zijn. Of de vergoeding hoger of lager is dan de transitievergoeding hangt o.a. af van uw onderhandelingspositie.
Als uw werkgever geen goede redenen heeft om u te ontslaan, zal de vergoeding hoger zijn.
Bij ontslag dus bijna altijd een transitievergoeding of hoger
U krijgt GEEN transitievergoeding bij ontslag op staande voet
Dan heeft u namelijk zelf schuld aan het ontslag en heeft u GEEN recht op de transitievergoeding. Ook als u ZELF ontslag neemt, krijgt u GEEN transitievergoeding.
Meer informatie over recht op een transitievergoeding
Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.
Ook voor u? Onze juristen beoordelen direct of u recht heeft op een hogere vergoeding.
Mail onze juristen en krijg direct antwoord op uw vragen over ontslag.