In het werk kan een arbeidsconflict ontslaan. U krijgt een nieuwe leidinggevende met wie het niet botert of uw werkgever reageert niet op uw wensen. Ook ziekte is vaak een bron voor een arbeidsconflict. Uiteraard kan ook uw werkgever van mening zijn dat u niet voldoet aan zijn verwachtingen waardoor een moeizame relatie ontstaat. Meestal gaat het van kwaad tot erger. Belangrijk is om in eerste instantie te proberen het conflict op te lossen door het gesprek aan te gaan.
Belangrijk is om het probleem vroegtijdig in de kiem te smoren voordat de situatie escaleert. Wat kunt u zelf doen? Onderstaand 5 tips “Voorkomen en oplossen arbeidsconflict”.
• Het meningsverschil zo snel mogelijk bespreken met uw leidinggevende. Als u het probleem niet snel bespreekt c.q. oplost, bestaat de kans dat meningen verharden, waardoor de oplossing verder weg raakt.
• Probeer zo rustig mogelijk te blijven om te voorkomen dat de situatie escaleert.
• Blijf in gesprek. Communiceer duidelijk en blijf dat doen. Met een goed gesprek kan veel bereikt worden.
• Kijk ook kritisch naar uzelf. Welk gedrag heeft u vertoond en welk effect heeft dit op anderen, zoals uw leidinggevende en collega’s. Wat is uw rol in het conflict en kunt u daar mogelijk iets aan doen.
• U kunt in gesprek gaan met de P&O-adviseur of een vertrouwenspersoon binnen uw organisatie. Zij kunnen mogelijk een bemiddelende rol spelen.
Lost dit het arbeidsconflict niet op, dan zult u in actie moeten komen. Het is verstandig hulp te zoeken bij een specialist. Raadpleeg een jurist of mediator.
De jurist staat u bij in het contact met uw werkgever. De jurist probeert in eerste instantie uw dienstverband in stand te houden. Als het conflict zo wordt opgelost, blijft u in dienst. Wellicht op een andere afdeling of met een andere leidinggevende. Blijkt na gesprekken met uw werkgever dat in dienst blijven niet mogelijk is, dan zal de jurist aansturen op een ontslag in onderling overleg. Belangrijk is dat uw belangen zo goed mogelijk gewaarborgd worden. Uw werkgever zal u moeten compenseren voor de financiële gevolgen van het ontslag.
Ook zal uw WW-uitkering veilig gesteld moeten worden. Over deze voorwaarden gaat de jurist onderhandelen met uw werkgever. Pas als uw werkgever u voldoende compenseert en u akkoord bent met de voorwaarden, worden de afspraken bevestigd in een vaststellingsovereenkomst. In de vaststellingsovereenkomst staan hoogte ontslagvergoeding, ontslagdatum, opzegtermijn, budget voor opleiding en van werk naar werk begeleiding, financiële eindafrekening, vervallen concurrentiebeding, etc. Ook zorgt een vaststellingsovereenkomst ervoor dat u recht krijgt op een WW-uitkering.
Meer over arbeidsconflict, ontslag via vaststellingsovereenkomst
Komt u er samen niet uit, dan zal de werkgever vaak een ontslagprocedure bij de kantonrechter starten. Ook dan heeft u een jurist nodig.
Het is belangrijk dat u uw werk blijft doen. Dan staat u sterker als uw werkgever u via de kantonrechter wilt ontslaan.
Soms overwegen mensen zich ziek te melden. Wees daar voorzichtig mee. Meer over ziek melden arbeidsconflict.
Soms veroorzaakt een arbeidsconflict zelfs ziekte bij de werknemer. Dit is een zeer vervelende en complexe situatie. Ook juridisch. Juridisch geldt dat ontslag wegens ziekte NIET is toegestaan, maar ontslag tijdens ziekte WEL is toegestaan. Als het arbeidsconflict ziek zijn als gevolg heeft, dan kan ontslag met wederzijds goedvinden de oplossing zijn. U krijgt dan ontslag via een vaststellingsovereenkomst met een ontslagvergoeding.
Meer over arbeidsconflict en ziekte
U regelt het ontslag onderling zonder tussenkomst van de kantonrechter. U maakt met uw werkgever afspraken over uw ontslag. Belangrijk zijn onder andere de hoogte van de ontslagvergoeding en een WW-uitkering. Maar u maakt ook afspraken over de opzegtermijn en vrijstelling van werk (periode waarin u niet hoeft te werken, maar wel salaris ontvangt). Uw werkgever moet de afspraken schriftelijk vastleggen in een vaststellingsovereenkomst. Voor u is belangrijk om deze overeenkomst te laten controleren door een jurist. Alles moet kloppen. In tweede instantie kan de jurist in gesprek met uw werkgever om een betere regeling te bereiken. Denk aan een hogere ontslagvergoeding.
Heeft u van uw werkgever een vaststellingsovereenkomst ontvangen? Wilt u weten of de transitievergoeding klopt en u recht heeft op een WW-uitkering? Zijn er nog andere punten voor verbetering vatbaar?
U ontvangt een complete controle: recht op WW-uitkering, juiste opzegtermijn, transitievergoeding, concurrentie- en relatiebeding, (financiële) eindafspraken, zoals vakantiedagen en vakantietoeslag. Onze ervaren juristen kijken waar onderhandelruimte zit. Vanwege het arbeidsconflict is uw onderhandelpositie sterk.
De werkgever verwijt de werknemer het niet naleven van het gedragsreglement: de werknemer zou zijn mobiele telefoon op de werkvloer gebruiken terwijl dit niet is toegestaan. Volgens werkgever lost de medewerker meningsverschillen met collega’s niet netjes op. Werknemer heeft een officiële waarschuwing ontvangen. Er ontstaat een arbeidsconflict. Werkgever en werknemer kiezen ervoor om uit elkaar te gaan via een vaststellingsovereenkomst. Zoals gebruikelijk doet de werkgever het eerste voorstel.
Einddatum per direct (zonder opzegtermijn)
Ontslagvergoeding 7.000
Geen recht op WW-uitkering
De werknemer roept de hulp in van Juristen Arbeidsrecht Nederland. De jurist bespreekt de casus met de werknemer, waarbij alle feiten op tafel komen. Vanuit juridisch oogpunt heeft de werkgever geen dossier dat ‘dik genoeg’ is voor ontslag. Echter, de werknemer blijkt zelf ook graag weg te willen, maar dan wel met een ontslagvergoeding en een WW-uitkering. Vervolgens gaat de jurist onderhandelen met de werkgever.
In de vaststellingsovereenkomst staat dat de werknemer de gedragsregels niet zou nakomen en daarom het arbeidsconflict was ontstaan. Ook zou er een verschil van inzicht zijn ontstaan, omdat de werknemer de gedragsregels niet zou nakomen. Bij deze ontslagredenen zou de werknemer schuldig zijn aan het ontslag. Daar was de werknemer het niet mee eens en de werkgever kon dit ook niet onderbouwen. Als een werknemer schuldig is aan het ontslag ontvangt hij geen WW-uitkering. Dit moest dus veranderd worden. Verschil van inzicht was er, alleen dat was niet de schuld van de werknemer. De jurist heeft dit laten herformuleren. Met deze zogenaamde “neutrale ontslagreden” krijgt de werknemer toch een WW-uitkering.
Wettelijk had de werkgever een opzegtermijn van 1 maand moeten hanteren. Per direct opzeggen mag niet (alleen bij ontslag op staande voet). Ook de ontslagvergoeding was mager in het eerste voorstel van de werkgever. De jurist onderhandelt deze van 7.000 naar 10.500 (50 % extra)
Het uiteindelijke resultaat is:
Ontslag met wederzijds goedvinden
Opzegtermijn van 1 maand
Vrijgesteld van werk met behoud van salaris
Ontslagvergoeding 10.500
WW-vriendelijke vaststellingsovereenkomst
Raadpleeg direct een jurist van Juristen ArbeidsRecht Nederland. Bel 088 20 50 899. Het advies is gratis. Direct hulp arbeidsconflict.
Onze arbeidsjuristen helpen u direct met uw arbeidsconflict.
Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.
Ook voor u? Onze juristen beoordelen direct of u recht heeft op een hogere vergoeding.