Jurist nodig? 0882050899 088 - 20 50 899
Menu

lagere ontslagvergoeding kleine bedrijven

De wet werk & zekerheid wordt behandeld in de Tweede Kamer. Deze wet introduceert een transitievergoeding in plaats van de reguliere ontslagvergoeding. De transitievergoeding keert bij ontslag een derde maandsalaris per dienstjaar uit in de eerste 10 jaar en een halve maand in de dienstjaren erna met een maximum van 75.000,-. De huidige ontslagvergoeding op basis van de kantonrechtersformule gaat uit van 1 maandsalaris per gewerkt jaar en kent geen maximum. De VVD stelt nu voor om de transitievergoeding bij kleine bedrijven nog verder te verlagen tot het jaar 2020.  De wet moet ingaan op 1 juli 2015.

Vindt u het redelijk dat de ontslagvergoeding vanaf 2015 lager wordt dan de huidige ontslagvergoeding en dat werknemers van kleine bedrijven een nog lagere ontslagvergoeding gaan ontvangen, zoals de VVD voorstelt ?

Geef uw mening.   

29 Reacties

G. Albostan
februari 18, 2014 14:09
1
Kleinere werkgevers hebben meestal lagere budgetten, maar ik vind de transitievergoeding wel erg laag.
Marius
februari 18, 2014 17:52
1.1
Klopt; De transitievergoeding is bijna altijd minder dan de helft dan de huidige ontslagvergoeding volgens de kantonrechtersformule
Ben
februari 18, 2014 14:22
2
Geweldig, eindelijk een einde aan de onterechte bonissen van bankdirecteuren, managers enz die na mismanagement nu nog vertrekken met een hoge bonis :)
Marius Winter
februari 18, 2014 17:46
1.2
Daar gaat dit onderwerp niet over. Elke werknemer krijgt bij ontslag een transitievergoeding vanaf 2015. Bij kleine bedrijven ontvangen werknemers een lagere transitievergoeding, omdat kleine bedrijven minder financiele middelen hebben.
peter
februari 18, 2014 19:02
2.2
ben je zit er naast. de hoge heren hebben dit al lang afgedekt in arb. contract ! neen juist de oudere werknemer met een arbeidsverleden van 35 jaar of meer is de kind van de rekening, want een ontslaggolf zal straks ontstaan met een kortere ww duur en geen kans op werk, waardoor voor deze groep na bijv. 40 jaar hard werken de bijstand !!!
Marius
februari 18, 2014 19:45
3
Peter, je benoemt een risico dat critici ook noemen. Door de lagere transitievergoeding wordt het voor werkgevers goedkoper om (ouder) personeel te ontslaan en in te wisselen voor jongere werknemers. De oudere werkloze werknemer krijgt een lagere transitievergoeding en een kortere WW en vindt sowieso lastig een nieuwe baan.
leo
februari 18, 2014 21:32
4
wat kunnen mensen dom reageren..Wat hier gebeurd is niet voor de regering beter, maar voor de werkgevers.ZIJ kunnen nu goedkoop oudere mensen ontslaan en goed kopere aannemen.De regering heeft al aan zich zelf gedacht om stamrecht en banksparen af te schaffen en nu bijna 52% belasting kunnen heffen.De oudere werknemers zijn vaak laag geschoold,ik bedoel dit niet respecloos maar hebben in deze tijd qua aanbod hoger geschoolde werkzoekende geen kans meer!!!!!!
Bob
februari 19, 2014 01:31
5
Al deze regels zijn ten voordele van de werkgever word makkelijker en goedkoper gemaakt om de werknemer te ontslaan en de leiding loopt weg met vertrek bonussen van 3,5 miljoen bedankt PVDA die reeds vanaf Kok de werknemer rechten langzaam aan het uithollen zijn zodat we stapje voor stapje weer teruggaan naar 1930. De mensen die in de jaren vlak na de oorlog zonder veel weelde zijn opgegroeid en dit land hebben gebracht tot de huidige standaard worden als 1ste gepakt schande schande schande
Claudia
februari 19, 2014 11:43
6
Het wordt de werkgever wel erg gemakkelijk gemaakt, als iemand 'niet meer in het team' past wordt deze toch ontslagen om persoonlijke gronden en staat een werknemer zwak ten opzichte van de machtspositie van de werkgever. De werknemer zal verplicht een advocaat in de armen moeten nemen en blijft zitten met de kosten van de rechtzaak!
Marius
februari 22, 2014 17:26
1.6
Claudia, ontslag op persoonlijke gronden moet via de kantonrechter lopen. De werkgever moet dus reden hebben om ontslag aan te vragen. Bij verwijtbaar handelen van de werkgever zal de kantonrechter de werkgever dwingen bovenop de transitievergoeding een extra ontslagvergoeding te betalen. De werknemer zal inderdaad wel de kosten van een arbeidsadvocaat hebben.
WELLIE
februari 19, 2014 12:43
7
Komt de transitievergoeding ook in plaats van de wachtgeldregeling voor onze ministers? Vooral voor oudere werknemers die nu nog een ontslagvergoeding van de werkgever krijgen worden het dupe. De werkgever kan de oudere werknemer goedkoper ontslaan en zie dan maar weer eens een baan terug te krijgen. De regering slaat hier de plank volledig mis.
Sanne
februari 19, 2014 20:41
8
Het is maar net met welke bril je dit bekijkt. Vanuit de werknemers is het zuur en betekent het een groot verschil met hoe het nu geregeld is. Vanuit de kleine werkgevers is het fijn dat het aanzienlijk goedkoper wordt om afscheid te nemen van een werknemer.
Marius
februari 22, 2014 17:16
9
Sanne, klopt. Werkgevers en vooral de kleine werkgevers zullen vanaf 1 juli 2015 met lagere transitievergoedingen afscheid nemen van werknemers dan de huidige ontslagvergoedingen. De transitievergoedingen zijn minder dan de helft vanaf 2015. Voor werknemers is dit een nadeel, voor werkgevers een voordeel. Voor de economie als geheel en voor de arbeidsmarkt weet ik het niet.
Edward
februari 25, 2014 23:28
10
Ik vind het belachelijk. Iedereen in Nederland die hard werkt kan opeens met lege anden staan. Als je word ontslagen lopen je vaste lasten wel door, je vind niet gelijk werk word ook nog eens door nieuwe wet beperkt in je ww. Ik heb nu toch een bepaalde zekerheid met mijn vaste dienstverband maar dit is net als zoveel dingen tegenwoordig geen reet meer waard
Simon
maart 06, 2014 15:58
11
De redelijkheid is naar mijn inziens per situatie verschillend. Aan de ene kant ben ik het eens, wanneer je door de bril van de (grote) ondernemer kijkt, is het gunstig wanneer er een klimaat is waarin soepel ondernemen mogelijk is. Tegenwoordig zijn er veel startups die worden "opgeblazen" er wordt geld uitgegeven wat er niet is, dit gaat weer ten koste van de werknemers. In mijn ogen moet daar wat aan gebeuren. Voor kleine bedrijven blijft het in mijn ogen lastig. Ik vind dat de vergoeding
Simon
maart 06, 2014 15:59
12
..... de situatie ook mee moet nemen en niet alleen moet berusten op geld. Ook vind ik dat kleine bedrijven meer vrijheid moeten hebben, omdat kleine bedrijven het al lastig genoeg hebben. Daarom ben ik voor een lagere ontslagvergoeding dan de huidige. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat er genoeg werk is, als je flexibel bent.
Marius
augustus 22, 2014 16:05
1.12
Simon, in het ontslagrecht 2015 wordt rekening gehouden met de mindere draagkracht van kleine werkgevers (tot 25 werknemers). Bij ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen worden alleen de jaren vanaf 1 mei 2013 meegeteld. De transitievergoeding zal dus lager uitvallen dan bij de grote werkgevers. Werkgever moet wel kunnen aantonen dat sprake is van een financieel slechte situatie.
Shanti
maart 12, 2014 01:46
13
Ik weet niet wat voor regering er nu zit. Hoe meer mensen er worden ontslagen , des te meer armoede als je bijna niks meekrijgt en ook nog korter in de ww. Zo komen we nooit uit de crisis. Dit is gewoonweg een oproep tot meer criminaliteit. Want, de rekeningen nemen alleen maar toe voor degene die ontslagen worden
Guus van der Laak
april 10, 2014 10:45
14
Ik denk dat het beter was geweest, als lagere inkomens van deze formule verschoond zouden blijven. Mensen met een jaarinkomen boven bijvoorbeeld € 75.000,- hebben al genoeg verdiend en een buffer opgebouwd. Dus voor die groep een plafondbedrag van € 75.000,- Daaronder gewoon de kantonrechtersformule hanteren.
Marius
april 10, 2014 18:20
1.14
Guus, is een interessante gedachte. Hoger opgeleide werknemers (met hogere salarissen) vinden vaak sneller een nieuwe baan dan de lager opgeleide werknemer met een lager salaris. Transitievergoeding dient trouwens niet ter financiele overbrugging zoals de huidige kantonrechtersformule, maar ter aankoop van middelen die de baankansen vergroten (opleiding, outplacement).
Ruud
juni 02, 2014 16:28
15
Een paar opmerkingen. Kleine werkgevers zijn blij met een lagere vergoeding; het is vaak een behoorlijke aanslag op hun toch al beperkte kapitaalsbuffer. Trend welke ik waarneem is dat werkgevers steeds vaker overgaan tot een (flinke) flexibele schil (zzp of uzb) waardoor risicos verlegd worden. Vraag is of we het hebben over een bedrag wat aangewend wordt voor (scholing tot) ee passende andere baan of een spaarpot voor dreigende WW? Transitievergoeding gaat over het eerste.
Marius
juni 02, 2014 17:48
1.15
Ruud, transitievergoeding mag gebruikt worden voor outplacement of scholing, maar ook voor aanvulling op WW-uitkering (na belasting betalen). De verplichting te gebruiken voor outplacement / scholing is komen te vervallen.
Robbert
juni 10, 2014 16:39
1.1.15
Transitievergoeding klinkt misschien wel mooi, maar iemand met een drs. en een MBA heeft hier helemaal niets aan; in wat moet zo'n iemand zich dan laten omscholen? En voor wat de buffers betreft die hoogopgeleide werkenden zouden moeten hebben, denk ik dat dit wel een heel verwrongen beeld is. Het klinkt alsof deze mensen voor tonnen op de bank hebben staan en zich totaal geen zorgen hoeven te maken. Klinkklare onzin. Deze Wet zorgt voor armoedeval over een periode van 10 tot 15 jaar.
Marius
juni 20, 2014 20:07
1.1.1.15
Omscholing die tot nieuwe banen leiden, wordt idd een hele uitdaging. Er zijn te weinig banen. Transitievergoeding is ook (te) laag om inkomen lang aan te vullen, ook omdat ww uitkeringen vanaf 2016 korter worden.
paola
december 14, 2014 13:37
16
Van de regeling klopt niets. Er wordt wederom een tweedeling gemaakt. Oudere medewerkers bij een klein bedrijf en oudere medewerkers bij een groot bedrijf. Kleine ondernemingen betekent niet altijd minder geld in de onderneming, denk aan advocaatkantoren, deurwaarders etc. etc,
Johan Garconius
september 30, 2015 12:54
17
Als er loonbeslag is, moet de transitievergoeding dan ook aan de deurwaarder worden uitbetaald?
Anne (arbeidsjurist)
oktober 01, 2015 10:07
18
Johan, de transitievergoeding valt inderdaad onder het loonbeslag.
bogaards
november 20, 2015 16:32
19
Vanaf 1 juli 2015 wordt de transitievergoeding van het MKB lager. Mijn man zit vanaf 2014 in de ziektewet die duurt t/m februari 2016, daarna moet hij worden gekeurd. Voor het deel wat hij wordt goedkeurd krijgt hij een uitkering, Geldt voor hem ook dan de verlaging van de transitievergoeding? Het transportbedrijf waar hij in dienst is heeft minder dan 10 werknemers
Anne (arbeidsjurist)
december 02, 2015 16:24
1.19
Beste Bogaards, de transitievergoeding is per 1 juli 2015 ingevoerd. Voor 1 juli 2015 bestond de transitievergoeding niet. Voor bedrijven waar minder dan 25 werknemers werken, wordt de transitievergoeding inderdaad op een andere manier berekend. De vergoeding valt dan lager uit. Nu u het heeft over een bedrijf van 10 werknemers, zal de vergoeding in uw situatie inderdaad lager uitvallen.

Reageer

Annuleren

Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.

Doe de check

Ook voor u? Onze juristen beoordelen direct of u recht heeft op een hogere vergoeding.

Klik hier

Bestel het gratis boekje 'Transitievergoeding'.Deze gratis uitgave bevat alle informatie over de vaststellingsovereenkomst en ontslag 2024.

Gratis aanvragen

Mail onze juristen en krijg direct antwoord op uw vragen over ontslag.

Mail uw vraag