Ontslag via de kantonrechter komt minder vaak voor sinds de nieuwe ontslagwet (Wet Werk en Zekerheid). Volgens kantonrechter Wetzels, voorzitter van Expertgroep Arbeidsrecht, komt dit onder andere omdat kantonrechters minder vrijheid hebben voor het bepalen van de ontslagvergoeding.
Rechter kan hogere ontslagvergoeding niet meer als smeermiddel gebruiken
Voor ingang van de WWZ kon de kantonrechter bij ontslag met een MINDER goede ontslagreden een HOGERE ontslagvergoeding toekennen. Dat was de kantonrechtersformule. Nu kan dit niet meer. Met de introductie van de WWZ zijn de billijke vergoeding en transitievergoeding geïntroduceerd. De hoogte van de transitievergoeding ligt -in tegenstelling tot de kantonrechtersformule- wettelijk vast. Bij de billijke vergoeding mag de rechter wel bepalen hoe hoog deze wordt, maar deze kan slechts in uitzonderlijke gevallen worden toegewezen. Namelijk als de werkgever ernstig verwijtbaar is (en zelfs dan wordt de billijke vergoeding niet in elk geval toegewezen).
Ontslag met vaststellingsovereenkomst komt vaker voor dan ontslag via kantonrechter
Omdat ontslag via de kantonrechter steeds minder vaak voorkomt, regelen werkgever en werknemer ontslag vaker onderling. Dit heet ontslag met wederzijds goedvinden. De afspraken, waaronder de hoogte van de ontslagvergoeding, wordt vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst.
Wordt u zelf ontslagen? Zoekt u informatie of hulp van een jurist ?
Meer informatie leest u op ontslag via kantonrechter of ontslag vaststellingsovereenkomst
Wilt u een arbeidsjurist spreken? Bel 088 20 50 899 of vraag hulp arbeidsjurist
Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.
Ook voor u? Onze juristen beoordelen direct of u recht heeft op een hogere vergoeding.
Mail onze juristen en krijg direct antwoord op uw vragen over ontslag.