Jurist nodig? 0882050899 088 - 20 50 899
Menu

Aantal ontslagen vermindert

Ontslagprocedures via kantonrechter en UWV zijn in de afgelopen jaren sterk afgenomen.

Jaar  ontslag via kantonrechter ontslag via UWV   Totaal
2015 3.300 34.400 37.700
2016 3.750 22.300 26.050
2017 2.700 16.800 19.500

 

Minder -bedrijfseconomische- ontslagen via UWV

Ontslag wegens een slechte bedrijfseconomische positie van het bedrijf moet aangemeld worden bij UWV. Gezien het voorspoedige economische klimaat is het logisch dat het aantal UWV-ontslagen fors is afgenomen. Niet elke ontslag-aanvraag bij UWV leidt tot een toestemming. De werkgever moet de slechte financiele bedrijfssituatie kunnen aantonen. Als de werkgever daarin NIET slaagt, dan wijst UWV de ontslagaanvraag af. Als UWV een beslissing neemt, dan leidt dat in 90 % van de gevallen tot een ontslagvergunning. Opvallend is dat de helft van het aantal ingediende ontslag-aanvragen tussentijds wordt ingetrokken. Vaak dienen werkgevers wel een ontslagaanvraag in bij UWV, maar in de tussentijd blijven ze onderhandelen over een ontslagregeling. Als de ontslagregeling onderling overeen gekomen wordt, trekt de werkgever de ontslagaanvraag in. De ontslagaanvraag heeft gediend om de werknemer onder druk te zetten.

Meer over ontslag UWV

 

Krijgt u te maken met ontslag via UWV? Laat u bijstaan door een arbeidsjurist. Bel 088 20 50 899 en spreek direct een jurist

 

Ontslagen via kantonrechter vaak afgewezen

Het aantal ontslagen via de kantonrechter neemt ook af, maar in mindere mate dan de UWV-ontslagen. Een werkgever die – via de kantonrechter- afscheid wilt nemen van een werknemer vindt vaak geen gehoor. 60 procent van de ontslag-aanvragen bij de kantonrechter wordt toegewezen. Bij disfunctioneren wordt 57 % van de ontslagverzoeken afgewezen. Het lukt de werkgever niet om het disfunctioneren te bewijzen. Dan blijft u dus in dienst. Bij andere ontslagredenen wijst de kantonrechter het ontslag weer vaker toe. Sinds de ontslagwet (Wet Werk & Zekerheid) toetsen kantonrechters strenger. Veel werkgevers kiezen tegenwoordig dan ook voor andere ontslagroutes, vooral ontslag via een onderlinge ontslagregeling (ontslag met wederzijds goedvinden).

  

Meeste ontslagen in onderling overleg geschikt

Verreweg de meeste ontslagen komen onderling tot stand  tussen werkgever en werknemer. De aantallen zijn niet bekend. UWV en kantonrechter spelen geen rol. Dit ontslag met wederzijds goedvinden is net zo rechtsgeldig als ontslag via UWV of kantonrechter. De ontslagregeling wordt schriftelijk vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Vaak is een ontslagvergoeding onderdeel van de regeling. Met een goede vaststellingsovereenkomst stelt u uw WW rechten veilig.

Meer over vaststellingsovereenkomst ontslag

 

Heeft u een vaststellingsovereenkomst ontvangen? Laat gratis controleren door onze juristen. Gratis controle vaststellingsovereenkomst of bel 088 20 50 899 en spreek direct een jurist.

 

Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.

Doe de check

Ook voor u? Onze juristen beoordelen direct of u recht heeft op een hogere vergoeding.

Klik hier

Bestel het gratis boekje 'Transitievergoeding'.Deze gratis uitgave bevat alle informatie over de vaststellingsovereenkomst en ontslag 2024.

Gratis aanvragen

Mail onze juristen en krijg direct antwoord op uw vragen over ontslag.

Mail uw vraag