Uit een blaastest vlak voor een vlucht blijkt een piloot te veel alcohol in zijn bloed te hebben om te mogen vliegen. KLM ontslaat de piloot.
Ontslagverzoek bij kantonrechter
De piloot vertelt zijn werkgever dat hij zich aan de 10 uursregel hield (10 uur voor een vlucht niet drinken). En dat hij niet overdreven heeft gedronken. Hij meldt zich ziek en checkt in bij een kliniek die een alcoholprobleem constateert. Nog diezelfde dag kondigt KLM per bief een ontslagverzoek voor de kantonrechter aan. Reden? Zeer ernstige veronachtzaming van zijn arbeidsverplichtingen. Voor de rechter bepleit de piloot een minder strenge sanctie van KLM, want na ontslag als piloot is elders werk vinden erg lastig. Ook beroept de piloot zich op het ontslagverbod wegens ziekte. De alcoholverslaving zou zijn ontstaan door een verstoorde balans tussen werk en privé, plus een slechte bedrijfscultuur.
Ontslag terecht, aldus kantonrechter
De kantonrechter vindt dat het ontslag geen onevenredig zware strafmaatregel is. Het beleid van KLM is duidelijk gecommuniceerd met de piloot. Ook was de vliegveiligheid ernstig in het geding. KLM heeft niet willen meewerken aan de re-integratie van de piloot. De kantonrechter vindt niet dat dit KLM is te verwijten. De piloot heeft zijn ontslag aan zijn eigen gedrag te danken. Hij krijgt geen transitievergoeding.
Meer over ontslag via kantonrechter
Meer over geen transitievergoeding bij ontslag
Dreigt voor u ontslag?
Neem contact op met de ontslagjuristen van Juristen ArbeidsRecht Nederland via 088 20 50 899. U krijgt onmiddellijk een arbeidsjurist aan de lijn. U kunt ook mailen naar info@transitievergoeding.nl
Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.
Ook voor u? Onze juristen beoordelen direct of u recht heeft op een hogere vergoeding.
Mail onze juristen en krijg direct antwoord op uw vragen over ontslag.