U mag in de eerste 2 jaar ziekte NIET ontslagen worden. Dat heet ontslagbescherming. Na 2 jaar ziekte mag uw werkgever u ontslaan. Toch doen veel werkgevers dit niet, omdat de werkgever bij ontslag een transitievergoeding moet betalen. Dat wilt niet elke werkgever. De werkgever houdt de werknemer “slapend in dienst”. Werknemer hoeft niet te werken en ontvangt geen loon (meestal wel een uitkering), en ook geen transitievergoeding. Voor de werknemer is dit ongunstig. Over deze slapend dienstverbanden zijn veel rechtszaken gevoerd, waarbij geen eenduidig oordeel is geveld. Uiteindelijk heeft de Hoge Raad (hoogste rechtsinstantie van Nederland) bepaald hoe hiermee om te gaan. Dit oordeel is leidend.
Slapend dienstverband NIET toegestaan als doel is NIET betalen transitievergoeding
De Hoge Raad oordeelt dat een werkgever verplicht is een slapend dienstverband te eindigen onder betaling van de transitievergoeding als de werknemer hierom verzoekt. Dit is goed nieuws voor de werknemer in een slapend dienstverband. Deze heeft recht op de transitievergoeding. De werknemer zal zelf in actie moeten komen om de transitievergoeding op te eisen bij de werkgever. Wilt de werkgever toch niet meewerken, zal een procedure bij de rechter moeten worden gevoerd. Deze wint de werknemer, omdat de uitspraak van de Hoge Raad leidend is.
Meer over slapend dienstverband advies
Werkgever kan transitievergoeding claimen bij UWV
De werkgever moet weliswaar de transitievergoeding betalen aan de werknemer, maar kan de transitievergoeding weer claimen bij UWV. Dit gaat op 1 april 2020 in met terugwerkende kracht. Het argument dat werkgevers op kosten worden gejaagd is daarmee van de baan. Dat was voor de Hoge Raad een reden om tot dit oordeel te komen. Conclusie: op de werkgever rust de plicht om het ‘slapende dienstverband’ te beëindigen onder betaling van een transitievergoeding.
Meer over transitievergoeding berekenen
1 uitzondering bij mogelijke terugkeer op de werkvloer in de toekomst
Als er uitzicht is op terugkeer op de werkvloer (dit heet re-integratie), dan mag de werknemer WEL slapend in dienst worden gehouden. In de toekomst wordt de dienstbetrekking weer geactiveerd. Er is dus geen ontslag en werknemer ontvangt dus geen transitievergoeding. Deze situatie komt zeer zelden voor.
Zit u in een slapend dienstverband en wilt u een transitievergoeding ontvangen?
Neem contact op met de ontslagjuristen van Juristen ArbeidsRecht Nederland. Bel 088 20 50 899. U spreekt direct een jurist. Of mail info@transitievergoeding.nl.
Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.
Ook voor u? Onze juristen beoordelen direct of u recht heeft op een hogere vergoeding.
Mail onze juristen en krijg direct antwoord op uw vragen over ontslag.