Een werknemer krijgt een contract voor 7 maanden in een horecabedrijf. Volgens de werkgever zegt de werknemer 1 maand later mondeling op in een gesprek met zijn werkgever. Die stuurt hem een eindafrekening. De werknemer appt dat hij tijdens het gesprek is ontslagen. De werkgever beweert echter dat hij zelf ontslag nam. Uiteindelijk treffen de twee elkaar bij de kantonrechter en daarna in hoger beroep. Het is in elk geval duidelijk dat het dienstverband naar aanleiding van het gesprek direct is beëindigd. De dag na het ontslag zond de werknemer nog een vraag aan zijn werkgever over welke uitkering hij kan aanvragen nu hij ‘wegens ziekte is ontslagen’. De werkgever had kunnen begrijpen dat de man dacht dat hij was ontslagen. Maar de werkgever deed niets om dat misverstand recht te zetten.
Transitievergoeding + vergoeding voor onregelmatig ontslag
De oud-werknemer heeft in elk geval recht op een transitievergoeding. De vergoeding voor het onregelmatige ontslag zou normaal het gehele loon over de resterende duur van de overeenkomst (6 maanden, ruim € 11.000) zijn. Maar omdat de werknemer maar 1 maand in dienst is geweest, verlaagt het Hof dit bedrag naar 3 maanden (€ 5.500). De oud-werknemer vond direct na het ontslag nieuw werk. Omdat hij al een vergoeding voor het onregelmatige ontslag ontvangt, lijdt hij dus geen inkomensschade door zijn ontslag. Er is volgens het Hof daarom geen reden voor een extra ontslagvergoeding.
Meer over transitievergoeding berekenen
Dreigt voor u ook ontslag?
Neem contact op met de juristen van Juristen ArbeidsRecht Nederland via 088 20 50 899. U krijgt onmiddellijk een jurist aan de lijn. U kunt ook mailen naar info@transitievergoeding.nl
Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.
Ook voor u? Onze juristen beoordelen direct of u recht heeft op een hogere vergoeding.
Mail onze juristen en krijg direct antwoord op uw vragen over ontslag.