Dit commentaar is afkomstig van de AWVN, een werkgeversvereniging. De achtergrond is als volgt. Eind november/ begin december 2013 zal het wetsvoorstel "Werk en Zekerheid" in de Tweede Kamer worden ingediend door Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hierin staan voorstellen over flexibele arbeid, verplichte ontslagroute, versoepeling ontslagrecht en de introductie van de transitievergoeding. De transitievergoeding ziet de AWVN als de meest ingrijpende positieve vernieuwing en zou volgens de AWVN ook het einde betekenen van de bekende kantonrechtersformule. De kantonrechtersformule wordt nu gebruikt voor de berekening van de ontslagvergoeding, zowel bij individueel ontslag als bij collectief ontslag. Bij collectief ontslag wordt de kantonrechtersformule vastgelegd in het sociaal plan. De transitievergoeding is veel lager dan de kantonrechtersformule en dus is dit in het voordeel van de werkgever (en in het nadeel van de werknemer). Transitievergoeding berekenen
Vanaf 2015 altijd een transitievergoeding bij einde dienstverband van 2 jaar of langer
Een werknemer ontvangt vanaf 2015 altijd een transitievergoeding van zijn werkgever bij het beëindigen of niet verlengen van de arbeidsovereenkomst, waarbij de werkgever het initiatief heeft genomen. Dus ook bij het aflopen van een tijdelijk contract van minimaal 2 jaar. Alleen bij uitzonderingen zoals ernstige verwijtbaarheid van hetzij de werkgever, hetzij de werknemer, zal de kantonrechter afwijken van de transitievergoeding. De transitievergoeding bedraagt een derde maandsalaris voor de eerste 10 dienstjaren en een half maandsalaris voor de jaren daarna. Het maximum is € 75.000 of een jaarinkomen voor inkomens boven € 75.000. Daarmee is de transitievergoeding veel lager dan de huidige kantonrechtersformule (grofweg een maand per gewerkt jaar).
Transitievergoeding in plaats van de kantonrechtersformule in een sociaal plan?
Volgens AWVN is met de invoering van de transitievergoeding de kantonrechtersformule niet langer de norm in een sociaal plan. Deze stellingname (wens?) van AWVN is logisch, want AWVN behartigt de belangen van de werkgevers. Werknemers zijn juist gebaat bij de huidige, hogere kantonrechtersformule. Vakbonden en werknemers zullen het waarschijnlijk niet eens zijn met de AWVN. De nieuwe wet bepaalt trouwens ook dat zowel in sociaal plannen als in individuele vaststellingsovereenkomsten de werkgever en werknemer zelfstandig en naar eigen inzicht afspraken mogen maken over de hoogte van de ontslagvergoeding.
Geef uw mening: is het vervangen van de kantonrechtersformule door de transitievergoeding een goede zaak?
Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.
Ook voor u? Onze juristen beoordelen direct of u recht heeft op een hogere vergoeding.
Mail onze juristen en krijg direct antwoord op uw vragen over ontslag.
31 Reacties