De Wet Werk en Zekerheid heeft het ontslagrecht veranderd. Juristen ArbeidsRecht Nederland legt de wet in begrijpelijke taal uit op deze website. Een grote wijziging is de lagere transitievergoeding ten opzichte van de kantonrechtersformule. Test onze berekentool: bereken transitievergoeding versus kantonrechtersformule. Bestel ons boekje “transitievergoeding” via bestel gratis boekje transitievergoeding.
Ontslag via UWV, kantonrechter of met wederzijds goedvinden
Werkgever mag niet zelf zijn ontslag-route kiezen als hij u wilt ontslaan via UWV of kantonrechter. Bedrijfseconomisch ontslag moet via de ontslagprocedure van UWV lopen. Ontslag op basis van disfunctioneren en conflict MOET via de kantonrechter lopen. Als 3e optie kan de werkgever ook kiezen voor ontslag met wederzijds goedvinden.
Ontslag met wederzijds goedvinden
Ontslagen worden steeds vaker in onderling overleg geregeld tussen werkgever en werknemer. Dit heet ontslag met wederzijds goedvinden. Dit komt veel vaker voor dan ontslag via UWV of de kantonrechter. Bij ontslag in onderling overleg komt UWV of de kantonrechter er niet aan te pas. U gaat natuurlijk alleen akkoord met ontslag als u financieel gecompenseerd wordt en uw rechten gewaarborgd worden.
Welke rechten zijn voor u belangrijk
Ontslagvergoeding. U heeft geen automatisch recht op een ontslagvergoeding. Echter, als ontslag via UWV of de kantonrechter zou lopen, zou uw werkgever (minimaal) de transitievergoeding aan u moeten betalen. Bovendien loopt de werkgever bij de ontslag-route via UWV en kantonrechter het risico dat het ontslag niet gehonoreerd wordt. Dat risico zal hij willen afkopen via een hogere ontslagvergoeding.
WW-uitkering. Verlies uw WW uitkering NIET!
UWV die de WW-uitkeringen verstrekt moet zeker weten dat u onvrijwillig ontslagen bent en niet zelf (deels) schuldig aan het ontslag. Dan krijgt u namelijk geen WW-uitkering.
Opzegtermijn. Uw werkgever moet een opzegtermijn hanteren. Dit is de periode waarin u in dienst blijft en dus salaris ontvangt. Bijvoorbeeld: als u 6 jaar gewerkt heeft bij uw werkgever, is de wettelijke opzegtermijn 2 maanden. U kunt in de tussentijd vrijgesteld worden van werk.
Eindafrekening. Als u halverwege het jaar ontslagen wordt, heeft u vakantiedagen en vakantiegeld opgebouwd. Dat is uw geld. De bedragen moeten kloppen en moeten tijdig uitbetaald worden bij de eindafrekening.
Vaststellingsovereenkomst legt uw rechten schriftelijk vast
Uw rechten moeten worden gewaarborgd en schriftelijk worden vastgeld in een vaststellingsovereenkomst. De werkgever legt een vaststellingsovereenkomst aan u voor als hij er onderling uit wilt komen. Dit is dan de start van de onderhandelingen tussen werkgever en uzelf. Er zit vaak meer in het vat. Onze arbeidsjuristen controleren uw vaststellingsovereenkomst en voeren onderhandelingen voor een beter resultaat.
Gratis controle van uw vaststellingsovereenkomst
Laat onze arbeidsjuristen uw vaststellingsovereenkomst controleren. Onze juristen beoordelen of de vaststellingsovereenkomst juridisch correct is, of het recht op een WW-uitkering is veiliggesteld, of de ontslagvergoeding hoog genoeg is en al uw rechten gewaarborgd zijn. Gratis controle vaststellingsovereenkomst
Ook kunnen onze arbeidsjuristen onderhandelingen voor u voeren om een beter resultaat in de wacht te slepen.
Lees over onze werkwijze en prijzen of vraag direct advies aan een arbeidsjurist. U kunt ook bellen naar 088-20 50 899
Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.
Ook voor u? Onze juristen beoordelen direct of u recht heeft op een hogere vergoeding.
Mail onze juristen en krijg direct antwoord op uw vragen over ontslag.