Jurist nodig? 0882050899 088 - 20 50 899
Menu

Evaluatie nieuwe ontslagwet: wat betekent dit voor uw ontslag?

Begin maart 2016 is de Wwz (Wet werk & zekerheid, ingegaan op 1 juli 2015) besproken in de Tweede Kamer. Sommige arbeidsrecht advocaten en werkgevers spreken in de pers over het mislukken van de ontslagwet. Advocaten betogen dat ontslag van werknemers niet gemakkelijker is geworden, maar moeilijker sinds de nieuwe ontslagwet. Aangehaald wordt dat ontslag via de kantonrechter vaker tot een afwijzing leidt dan voor 1 juli 2015. Voor 1 juli 2015 werd ca. 15 % van de ontslagaanvragen afgewezen door de kantonrechter, nu is dat ca. 35 %. Ontslagdossiers die de kantonrechter toetst, moeten volledig op orde zijn. Dat zijn ze dus vaak niet. Dat waren ze voor 1 juli 2015 ook niet, maar toen werd ontslag vaak toch toegestaan door de kantonrechter onder toekenning van een hogere ontslagvergoeding (namelijk: de kantonrechtersformule werd naar boven bijgesteld middels een hogere correctiefactor). Ontslag via de kantonrechter is na 1 juli 2015 dus moeilijker geworden. Dat versterkt de onderhandelingspositie van werknemers.

 

Meeste ontslagen lopen via onderling overleg (vaststellingsovereenkomst)

Het aantal ontslagen via de kantonrechter is sinds 1 juli 2015 afgenomen. Ook het aantal ontslagen via UWV is afgenomen (met 1/3). Dit zijn gevolgen van de Wet werk & zekerheid. Hoe vinden de meeste ontslagen dan wel plaats? Het antwoord is via ontslag in onderling overleg (ook wel genoemd ontslag met wederzijds goedvinden). Ontslag met wederzijds goedvinden werkt als volgt: uw werkgever gaat met u om de tafel zitten en probeert er onderling uit te komen. Uiteraard gaat u alleen akkoord als u een ontslagvergoeding ontvangt. Er wordt onderhandeld, met name over de hoogte van de ontslagvergoeding. Werkgever biedt in het “openingsbod” vaak de transitievergoeding aan. U bepaalt zelf of en zo ja, met welke ontslagvergoeding u akkoord gaat. Meestal voeren arbeidsjuristen de onderhandelingen. De jurist van de werknemer zal inbrengen dat bij ontslag via UWV of kantonrechter de werkgever de transitievergoeding moet betalen (is wettelijk verplicht). Uw jurist zal dus op een hogere ontslagvergoeding inzetten.Het resultaat van de onderhandelingen wordt vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Dit document bevestigt de ontslag-afspraken. Met de vaststellingsovereenkomst wordt ook het recht op uw WW-uitkering veilig gesteld.

 

Meer informatie over vaststellingsovereenkomst ontslag

 

Conclusie: door de nieuwe ontslagwet worden meer ontslagen in onderling overleg geregeld. Voor u als werknemer is belangrijk dat u zich laat bijstaan door een gespecialiseerd arbeidsjurist. U hoeft het eerste voorstel van uw werkgever niet direct te accepteren, maar kunt in onderhandeling voor een beter resultaat.      

 

Wilt uw werkgever u ontslaan en zoekt u juridische hulp?

Vraag advies aan onze arbeidsjurist of bel 088 20 50 899. U krijgt direct een jurist aan de telefoon. Het eerste advies is gratis.

 

 

Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.

Doe de check

Ook voor u? Onze juristen beoordelen direct of u recht heeft op een hogere vergoeding.

Klik hier

Bestel het gratis boekje 'Transitievergoeding'.Deze gratis uitgave bevat alle informatie over de vaststellingsovereenkomst en ontslag 2024.

Gratis aanvragen

Mail onze juristen en krijg direct antwoord op uw vragen over ontslag.

Mail uw vraag