Minister Koolmees past 2 "pijnpunten" in de WWZ aan. De transitievergoeding na 2 jaar ziekte wordt niet meer door de werkgever betaald, maar door het Algemeen Werkloosheidsfonds. Dit bespaart de werkgever ontslagkosten.
Als u na 2 jaar ziekte wordt ontslagen via UWV, ontvangt u een transitievergoeding. Echter, er zijn werkgevers die werknemers in slapend dienstverband houden na 2 jaar ziekte. Reden is dat de werkgever u dan geen transitievergoeding hoeft te betalen. U wordt immers niet ontslagen. De maatregel van Koolmees houdt in dat de werkgever gecompenseerd wordt voor de transitievergoeding bij ontslag van een 2 jaar zieke werknemer. De kosten worden gecompenseerd vanuit het Algemeen werkloosheidsfonds (Awf). Een slapend dienstverband heeft dus geen voordeel meer voor de werkgever.
Door deze wijziging heeft u straks na 2 jaar ziekte altijd recht op een transitievergoeding bij ontslag.
De ingangsdatum is 1 januari 2020, met terugwerkende kracht voor alle ontslagen vanaf 1 juli 2015.
Hoe hoog is uw transitievergoeding bij ontslag na 2 jaar ziekte? Bereken transitievergoeding na ziekte
Werkgevers kunnen met vakbonden een vervangende regeling af te spreken in plaats van de transitievergoeding. Dit moet wel een redelijke financiele vergoeding zijn en/ of een vergoeding voor outplacement of opleiding. Deze vergoeding kan dus lager zijn dan de transitievergoeding. Let op: dit kan alleen afgesproken worden als de vakbonden hiermee akkoord gaan. De werkgever zal dus moeten aantonen dat sprake is van financiële problemen, anders zullen de vakbonden niet akkoord gaan.
Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.
Ook voor u? Onze juristen beoordelen direct of u recht heeft op een hogere vergoeding.
Mail onze juristen en krijg direct antwoord op uw vragen over ontslag.