Volgens onderzoek van arbeidsrecht advocaten zou blijken dat ontslag niet soepeler is geworden sinds de Wet Werk & Zekerheid. Belangrijkste argument is dat kantonrechters strenger toetsen en dus vaker ontslag afwijzen. Er vinden echter maar weinig ontslagen plaats via de kantonrechter. Ook het aantal ontslagen via UWV is sterk afgenomen. Dus: het aantal ontslagen via de "officiele" ontslag-procedures is afgenomen. Daarentegen is ontslag in onderling overleg toegenomen. Precies de bedoeling van de nieuwe wet: minder complexe procedures en meer om de tafel geregeld. Ook zijn de ontslagvergoedingen gehalveerd.
Sommige werkgevers gebruiken de UWV route en de kantonrechtersroute om werknemers onder druk te zetten akkoord te gaan met een -onderling geregelde- ontslagregeling. Werknemer gaat -na onderhandelen- akkoord met ontslag in onderling overleg. Het onderhandelen gaat meestal over de hoogte van de ontslagvergoeding. Vervolgens trekt de werkgever de procedure bij UWV of kantonrechter in. De ontslag afspraken worden schriftelijk vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst.
Meer over vaststellingsovereenkomst
Ontslag in onderling overleg leidt in het algemeen tot tevredenheid bij de werknemer. Op internet zie je dat juristenbureaus -actief in ontslag in onderling overleg- hoge klanttevredenheidscijfers hebben. Dat geldt ook voor Juristen Arbeidsrecht Nederland, de initiatiefnemer van transitievergoeding.nl.
Lees wat klanten zeggen over Juristen ArbeidsRecht Nederland.
Juristen ArbeidsRecht Nederland kan u helpen bij uw ontslag. Bel 088 20 50 899 en spreek direct een ontslagjurist of vraag direct advies arbeidsjurist
Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.
Ook voor u? Onze juristen beoordelen direct of u recht heeft op een hogere vergoeding.
Mail onze juristen en krijg direct antwoord op uw vragen over ontslag.