Het Ministerie van Economische Zaken heeft onderzoek laten doen naar de ontslag-systematiek in Nederland. 5 jaar geleden is eenzelfde onderzoek gedaan zodat resultaten vergeleken kunnen worden.
Ontslag met wederzijds goedvinden toegenomen, ontslag via UWV en kantonrechter afgenomen
Ontslag met wederzijds goedvinden is in 71% van de gevallen de gevolgde ontslagroute. Dit was 5 jaar nog 61%. Deze stijging wordt veroorzaakt door de ontslagwet Wet Werk & Zekerheid die in 2015 is ingegaan. Andere ontslagroutes zijn:
Percentage totaal aantal ontslagen
Ontslag via UWV: 18 %
Ontslag op staande voet: 8 %
Ontslag via kantonrechter: 3 %
Ontslag op staande voet is toegenomen t.o.v. 5 jaar geleden. De ontslagen via het UWV en de kantonrechter zijn afgenomen.
Bij ontslag met wederzijds goedvinden wordt ontslag onderling geregeld
Bij ontslag met wederzijds goedvinden maken werkgever en werknemer onderling afspraken over ontslag. De werknemer gaat natuurlijk pas akkoord met ontslag als er een ontslagvergoeding of transitievergoeding tegenover staat. Over de hoogte wordt vaak onderhandeld. De werkgever en werknemer laten zich vaak bijstaan door arbeidsjuristen. De afspraken worden op papier gezet in een vaststellingsovereenkomst. Met een goed opgestelde vaststellingsovereenkomst wordt de WW-uitkering veilig gesteld.
Meer over vaststellingsovereenkomst WW
Minder ontslagen dan 5 jaar geleden
Er zijn 225.000 ontslagzaken geweest in de private sector. Dit zijn er 35.000 minder dan 5 jaar geleden.
Dreigt ontslag met wederzijds goedvinden voor U?
Vraag advies aan de ontslagjuristen van Juristen ArbeidsRecht Nederland. Bel 088 20 50 899 en spreek direct een jurist. Heeft u al een vaststellingsovereenkomst ontvangen? Doe gratis check vaststellingsovereenkomst
Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.
Ook voor u? Onze juristen beoordelen direct of u recht heeft op een hogere vergoeding.
Mail onze juristen en krijg direct antwoord op uw vragen over ontslag.