Tegenwoordig vindt 70% van de ontslagen plaats via wederzijds goedvinden. Bij wederzijds goedvinden maken werkgever en werknemer afspraken over de ontslagvergoeding, outplacement-ondersteuning en vergoeding voor juridische kosten. De afspraken worden in een vaststellingsovereenkomst vastgelegd. Meer over vaststellingsovereenkomst ontslag
Ontslagen via kantonrechter of UWV komen nog maar weinig voor.
Waarom meer ontslagen met wederzijds goedvinden
Redenen vanuit de werkgever zijn: de werkgever wil of kan een onvolledig dossier niet op orde brengen. Bijvoorbeeld: bij een ontslag wegens disfunctioneren wil de werkgever geen langdurig verbetertraject inzetten. Of bij verstoorde arbeidsverhoudingen wil de werkgever geen mediation inzetten. Liever stuurt de werkgever aan op ontslag met wederzijds goedvinden.
Ook weet de werkgever zeker dat na een ontslag met wederzijds goedvinden de zaak afgesloten is en er geen risico is op een UWV of kantonrechter-procedure.
Redenen voor werknemer om akkoord te gaan met ontslag met wederzijds goedvinden
Werknemers gaan vaak akkoord omdat ze opzien tegen een UWV of kantonrechter-procedure of tegen dossieropbouw. Ook worden via ontslag met wederzijds goedvinden afspraken gemaakt over ontslagvergoeding, outplacement (hulp bij vinden van een nieuwe baan) en vergoeding voor juridische kosten. Bij een ontslag-procedure via UWV of kantonrechter, is er alleen de transitievergoeding en soms een extra ontslagvergoeding.
Krijgt u ontslag? Wilt u er met uw werkgever onderling uitkomen?
Laat u bijstaan door de ontslagjuristen van Juristen ArbeidsRecht Nederland.
Bel 088 20 50 899 en spreek direct een jurist.
Heeft u al een vaststellingsovereenkomst ontvangen? Doe gratis check vaststellingsovereenkomst
Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.
Ook voor u? Onze juristen beoordelen direct of u recht heeft op een hogere vergoeding.
Mail onze juristen en krijg direct antwoord op uw vragen over ontslag.