Een werkgever krijgt signalen van ongewenst gedrag van een werknemer. De werkgever laat een extern onderzoeksbureau een onderzoek uitvoeren. Er liggen geen formele klachten van andere werknemers, maar de werkgever voelt zich verantwoordelijk en wil weten wat er speelt. Op basis van het externe onderzoek wordt de medewerker op staande voet ontslagen. Bij ontslag op staande voet krijgt de werknemer GEEN WW en GEEN transitievergoeding, dus de financiële gevolgen zijn zeer groot. De werknemer schakelt een jurist in om het ontslag aan te vechten.
Meer over geen WW en transitievergoeding bij ontslag op staande voet
De kantonrechter schaart zich aan de zijde van de werknemer. Het onderzoek, uitgevoerd door een zzp’er met een eigen onderzoeksbureau, voldoet niet aan de basisregels die gelden bij een professioneel onderzoek. Zo vindt er geen wederhoor plaats, waarbij de werknemer zijn reactie kan geven. Ook zijn er door de onderzoeker sturende vragen gesteld. Voor een persoonsgericht onderzoek bestaat er een vergunningplicht. Deze verplicht de onderzoeker zich te houden aan regels, zoals hoor- en wederhoor. De kantonrechter oordeelt dat het onderzoek aan alle kanten rammelt. Het ontslag moet door de werkgever worden teruggedraaid. De werknemer blijft in dienst.
Meer over ontslag op staande voet aanvechten
Raadpleeg Juristen ArbeidsRecht NL via 088 20 50 899. U krijgt onmiddellijk een arbeidsjurist aan de lijn. U kunt ook mailen naar info@transitievergoeding.nl.
Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.
Ook voor u? Onze juristen beoordelen direct of u recht heeft op een hogere vergoeding.
Mail onze juristen en krijg direct antwoord op uw vragen over ontslag.